עדשות מולטיפוקליות
עדשות מולטיפוקליות לניתוחי קטרקט
השתלת עדשה מולטיפוקלית (רב-מוקדית) תוך עינית במהלך ניתוח קטרקט מאפשרת למטופל להינות מחדות ראייה טובה לקרוב ולרחוק. תפקוד תקין של המערכת האופטית ושל הרשתית המרכזית (מקולה) חיוני לתפקוד תקין של העדשה. מטופלים עם עדשה מולטיפוקלית אשר מפתחים לאורך השנים בעיה ברשתית שהייתה מאפשרת ראייה טובה עם עדשה מונופוקלית, עלולים לסבול מירידה משמעותית בתפקוד הראייתי. בחירת המטופל המתאים מתבצעת על פי מדדים אישיים.
כיצד פועלת עדשה מולטיפוקלית במשקפיים?
עדשה מולטיפוקלית במשקפיים הינה עדשה עם מוקד המשתנה בהתאם לזוית המבט: במבט ישר רואים טוב לרחוק ובמבט כלפי מטה רואים חד מקרוב.
מה היתרון של השתלת עדשה מולטיפוקלית תוך עינית לעומת עדשה מונופוקלית?
עדשה מולטיפוקלית מושתלת ממקדת את האור מעצמים רחוקים ומעצמים קרובים בו זמנית ומאפשרת ראייה בטווח מרחקים ללא שינוי בכיוון המבט. טווח המיקוד המוגדל מאפשר תפקוד ראייתי טוב ללא משקפיים ברוב הפעילויות היומיומיות.
במידה ובוצעה השתלת עדשה רגילה (מונופוקלית), חדות הראיה המיטבית מתקבלת במרחק בודד קבוע מהאובייקט. לאחר השתלת עדשה מונופוקלית, ב-100% מהמקרים תיהיה תלות במשקפיים לצורך ראייה דו-עיינית בטווח מלא.
האם עדשה מולטיפוקלית תוך עינית דומה לעדשה הטבעית בעין?
אצל אנשים צעירים העדשה הטבעית בעין יכולה לשנות את צורתה ובכך לשנות את מוקד הראיה מרחוק לקרוב. עם השנים, העדשה הטבעית מאבדת את גמישותה ואת היכולת לשנות מוקד. הדבר בא לידי ביטוי בצורך במשקפי קריאה זמן מה אחרי גיל 40. מרבית העדשות המולטיפוקליות התוך עיניות הן למעשה עדשות ביפוקליות אשר לא משנות את המוקד, אלא יוצרות שניים או שלושה מוקדים בעת ובעונה אחת על הרשתית. ישנן עדשות מולטיפוקליות גמישות אשר מתוכננות לשנות את המוקד באופן רציף בדומה לעדשה הטבעית בעין.
האם יש צורך במשקפיים אחרי השתלת עדשה מולטיפוקלית?
מחקר של ה-FDA קבע כי ל-80% מהמטופלים שעברו השתלת עדשה מולטיפוקלית לא היה צורך במשקפיים לראייה מרחוק או לקריאה. אין זה אומר שהמטופלים לא היו זקוקים כלל למשקפיים, אבל התלות במשקפיים פחתה במידה ניכרת.
האם אפשר להשתיל עדשה מולטיפוקלית בעין אחת?
האם עדשה מולטיפוקלית מומלצת לכל מטופל?
לצערינו לא. המלצה מתקבלת אחרי הערכה ובדיקת עיניים.
עיצוב העדשה
"איכות הראיה המופקת באמצעות עדשה תוך עינית מולטיפוקלית תלויה במשתנים רבים" אומר ד"ר קנת ג' הופר, מנתח מסנטה מוניקה בקליפורניה, אשר פיתח את נוסחת הופר Q לחישוב כוחה של העדשה התוך עינית המושתלת בניתוח קטרקט. "משתנים אלו כוללים ליקויים פנימיים הנגרמים על ידי צורת העדשה, כמו גם האינטרקציה בין גודל האישון והמאפיינים הרפרקטיביים והדיפרקטיביים של העדשה התוך עינית."
עיצובים דיפרקטיביים ורפרקטיביים
למרות ששכלולים רבים נעשו מאז שעדשות מולטיפוקליות תוך עיניות נעשו זמינות מבחינה מסחרית, שני העיצובים הבסיסיים הם עדשה דיפרקטיבית ועדשה רפרקטיבית. בעדשות דיפרקטיביות קיימות טבעות קונצנטריות צפופות על פני שטח צד אחד של העדשה כדי לפצל את האור נכנס לעין לקרניים רבות המצטרפת בנקודה קבועה מראש על הציר האופטי עבור מיקוד לקרוב, בעוד שהקימור הכולל של העדשה מספק מיקוד למרחק. המרווחים, מספר הטבעות וכן גובה המדרגות שלהן, משתנים בהתאם ליצרן ולדגם.
עדשה דיפרקטיבית